Sendes med Posten, Norgespakken, innen 1-2 virkedager.
Du betaler kun 49 kr for frakt uansett antall bøker.
Skroll ned og se anmeldelser og mer detaljer om boken.
Festningens hemmelighet - DETALJER
Serie (nr): De Tre Lykter (4)Språk: Bokmål
Utgivelsesdato: 12-07-2023 (papirboken 2022)
Utgave: Første
Forfatter: Petrus Jensen
Omslagsillustratør: Asbjørn Tønnesen
Utgivelse: E-bok
Produksjon: eBokNorden, Tønsberg
Illustrert: Nei
Språk: Bokmål
Alder: 9-14 år
Sjanger: Detektiv / Krim / Spenning
Tid: 1965
Format: Nedlastbar EPUB-fil
Omfang: (innbundet) 329 sider
Veiledende pris: 119 kr
ISBN: 978-82-690967-4-3
Som lånebok: I bibliotekappen Bookbites
Kjøp/bestilling, bibliotek og skole:
eBokNorden / Biblioteksentralen / Barytons nettbutikk
Festningens hemmelighet har blitt en veldig spennende og innholdsrik bok om de tre unge detektivene, med drypp av Norges dramatiske historie. Modellen for Henriksten festning i Klipphus er Fredriksten Festning i Halden, der Petrus Jensen har sine røtter. Kan du se ham for deg, på research-tur med fotoapparat og notisblokk mellom de berømte gamle granittmurene? Han smiler lurt, klatrer i bratte, skjeve trapper og sniker seg inn i mørke fangehull ...
Besøk BILDEGALLERIET for Festningens hemmelighet her!
Til nå har boken fått fem 5-ere på fem terningkast! Den har i tillegg fått en full score-anmeldelse (5 av 5 stjerner) av en Instagram-blogger og en begeistret uttalelse fra den kjente krim- og mysterieforfatteren Tom Egeland - se neste avsnitt.
Bokbloggeren Kjell Magne Gjøsæter:
"Festningens hemmelighet er ei godt komponert spenningsbok for barn og ungdom (...) ei herleg blanding av fakta og fiksjon (...) veldig gode cliff-hangere (...) ein kjenner at historia kryper under huda. I tillegg skjer det skumle ting stadig vekk (...) Petrus Jensen er dyktig på å skildre 60-talet (...) levende skildret og ein ser det for seg (...) Dialogene er morosamme og gode (...) ein del dialekt (...) ekstra liv til karakterene og språket (...) også følelser og kjærleik (...) Serien om De Tre Lykter er ei reise tilbake til 60-talet som eg håper flest mogleg unge (og vaksne) benytter seg av. Anbefales. TERNINGKAST: 5." | Les hele anmeldelsen her
Les flere uttalelser om De Tre Lykter-bøkene
- fra barn, foreldre, lærere, bokhandlere,
media/bloggere og manuskonsulenter:
Festningens hemmelighet - BAKSIDEN
For mange år siden skjedde det oppsiktsvekkende ting i traktene rundt Klipphus - en historisk småby med en berømt festning nær svenskegrensen. Det var på den tiden TV-bildene var svart-hvite og det fantes ettøringer og sveivetelefoner ...
Noe foregår på Henriksten festning om nettene! Det høres ut som noen graver - lager de en underjordisk gang? Hva er de ute etter? Har de kommet over et glemt skattekart? Eller funnet et skjult budskap fra 1716? Og hva med den mystiske «gule piken» som liksom svever opp de gamle steintrappene?
Lissi, Luta og Fyrstikken har mer enn nok å grave i, de også, for samtidig rammes Klipphus av en bølge av ran og innbrudd. Kan det være en sammenheng? Og hvordan skal de tolke den gåtefulle beskjeden de får av «mannen fra den andre siden»? Bli med inn i mysteriet og de farefulle hendelsene når De Tre Lykter prøver å finne løsningen og stoppe den ustoppelige banden!
Detektivserien De Tre Lykter er skrevet for jenter og gutter fra 9 til 14 år. Her er det dramatikk og spenning, kløkt og mot, humor og forelskelse - og glimt av det overnaturlige midt i den kjente virkeligheten.
En smaksprøve fra boken
Teksten som Asbjørn Tønnesen har tegnet forsiden til
Kort etter sto de på den smale, steinlagte gangveien og lyttet.
«Hører du det, Fyrstikken? De graver nå òg!» hvisket Luta. Fyrstikken nikket. «Det høres ut som det kommer nedenfra», hvisket han. «Ikke inni muren der, men mer under den, liksom.» Plutselig grep Lissi guttene i hver sin arm. Den gylne fargen forsvant fra ansiktet hennes, og de vanligvis så livlige og muntre øynene ble stirrende og store. Men hun fikk ikke fram et ord. Da de fulgte blikket hennes, så de det, de også.
En spinkel jenteskikkelse beveget seg på en underlig måte oppover trappen på motsatt side av gårdsplassen. Det så ut som om hun svevde. Hun hadde en fotsid, lysegul kjole og et lysegult slør – det dekket hodet og armene og kroppen nesten til knærne. Plutselig stoppet hun og snudde på hodet, som om hun så på dem. Samtidig løftet hun den høyre armen slik at den stakk fram fra sløret og bøyde den bakover – som om hun ville vinke dem etter seg. Så snudde hun seg igjen og gled liksom videre opp den lange trappen. Til slutt forsvant hun i skyggen av en stor mur øverst der oppe et sted.
(Fra kap. 8, Den grå varebilen)
Idet de skulle gå over Freiligata der den svingte rundt Klipphus kirke, måtte de stoppe og vente til en stor, grå varebil hadde passert. Den hadde kort, høy «snute», todelt frontrute og sidevegger som minnet om bølgeblikk – bortsett
fra et stort, flatt reklameskilt. Alt det og enda mer la Fyrstikken merke til.
«Åh, det der var en sånn Citroën Type H!» utbrøt han begeistret. «De er så tøffe!» (…)
«Det var han!» sa Lissi.
«Hæ? Hvem han?» Fyrstikken og Luta sa det i kor.
«Han som kjørte varebilen. Jeg kjente han igjen. Jeg så han tydelig da bilen kom rett mot oss, før den svingte. Det var han murer'n som ikke sa no' oppi festningen i går kveld. Dere husker vel øynene hans? De satt liksom litt tett sammen. Og så hadde han runde kjaker og spiss nese og ganske liten hake, ikke sant? Det virket som om han kjente igjen meg også, for han så så rart på meg et øyeblikk, før han så på veien igjen.»
«Oi, jeg så bare på bilen, jeg», innrømte Fyrstikken.
(Fra kap. 9, Kan det være en sammenheng?)
De fant den store boken om byen og festningen på biblioteket. Og det gikk an å låne den. Enten det var der «graverne» hadde funnet ut noe eller ikke, kunne boken komme til nytte, mente de unge etterforskerne. Kanskje noe i den ville sette dem på sporet av hvorfor noen gravde på festningen i all hemmelighet. Derfor føltes det som om de hadde vært på jakt og kom hjem med et verdifullt bytte.
Men å lete etter et skattekart i den store boken var som å lete etter ett bestemt tre i en jungel – et tre som man ikke ante hvordan så ut! Boken var på 464 store sider, og dessuten visste de ikke engang om det var et skattekart de lette etter.
(Fra kap. 28, Trøtte Fyrstikken)
Idet han fant nøkkelen der fru Pettersen pleide å gjemme den, snudde han seg og kastet et blikk opp mot Henriksten. Da så han tåken. Den lå som et mykt teppe over byen og skilte den fra festningen, som liksom tittet over teppekanten.
Det der ser jammen hemmelighetsfullt ut, tenkte han. Så låste han opp døren, børstet litt jord av klærne og listet seg inn.
Festningens hemmelighet: Hva redaktøren sier om boken
Utdrag av konsulentuttalelsen:
Jeg har fungert som redaktør for De Tre Lykter: Festningens hemmelighet av Petrus Jensen, en spenningsfylt detektivroman fylt med historiske referanser og sjangertroper tilpasset målgruppen. (…) Da jeg fikk manuset i hende, var historien allerede godt skrevet og romanuniverset grundig utarbeidet – manuset var fullført – likevel tok forfatteren villig til seg tilbakemeldinger og innspill for å løfte kvaliteten på utgivelsen enda noen hakk, utvilsomt hele tiden med leserne sine i tankene.
Klipp fra redaktør-tilbakemeldingen:
Dette er en omfattende historie med historiske og geografiske referanser, spaning og detektivarbeid i skyggene, spøkelser og skattejakt, et bredt karaktergalleri og mye mystikk. En ganske klassisk barnedetektiv-roman med flere kjente troper uten at det blir klisjé.
Det er en del usikkerhet om hvem som er hvem, med forkledninger og skuespilleri, og det bøter på lengden på manuset, for man føler ikke at man vet hvordan historia ender før slutten (…) Alle hypotesene til detektivene blir møysommelig plukket fra hverandre eller satt spørsmålstegn ved under kabinettmøtene (…) veldig lærerikt for målgruppen med tanke på kritisk tenking (…)
Språket er veldig bra. (…) god variasjon i ordbruk og godt forklarte fremmedord. Det virker som om målgruppa er tatt hensyn til gjennom hele boka (og bokserien). Det er også en god dynamikk mellom fortellende partier og dialog, som gir alle karakterene selvstendige stemmer og plottet en god driv. Stemningen og «tonen» er også gjennomført. Det er noen eldre uttrykk og vendinger her som underbygger tidskoloritten uten å forvirre leseren. (…) de fine kartene gir historia og boka autentisitet (…)
Det er alltid framdrift, stadig nye spor og ledetråder, nye forbrytelser og nye karakterer som blir introdusert (…) Det er også flere karakterer som snakker kav dialekt, og det er en artig effekt særlig med tanke på at dialektbruk er relevant for plottet (…)
(…) det funker greit at du skildrer de indre tankene til karakterene innimellom: Det er jo et avbrekk i perspektivet, hvor leseren brått ser inn i karakteren, men bare litt og litt, i små drypp, og dette synes jeg du balanserer veldig fint, holder tilbake og misbruker ikke effekten. Selv når Fyrstikken er for adskilt fra de andre, blir det ikke for mye indre dialog, men passe nok handling og spenning.
(…) gratulerer med et solid stykke arbeid (…)!
Rikard Ingdal, bokarbeid.no
OVERSIKT OVER
BØKER/VERSJONER/BOKPAKKER
KLIKK PÅ HVER ENKELT FOR Å SE MER