Velkommen til det lille forlaget med musikalsk navn og fokus på kvalitet - enten du er gutt eller jente, mor eller far, mormor eller farfar! Eller kanskje du er bokhandler, bibliotekar, lærer, rektor, kulturjournalist eller bokblogger - eller bare veldig glad i gode bøker!

Baryton Bokforlag er grunnlagt av skribenten og forfatteren Petrus Jensen. Siden 2021 har han hatt med seg Kristin Garnes som kompanjong, og i 2022 gikk hun inn som deleier i det nydannede Baryton Bokforlag AS. På denne siden forteller Petrus hva han vil med forlaget og hvorfor det ble etablert.

Gjennom forfatterskapet mitt så vel som gjennom Baryton Bokforlag vil jeg inspirere unge så vel som eldre til økt leselyst! Om bøker jeg alt har skrevet, er det blitt sagt at de er svært spennende og engasjerende, at hovedpersonene er lette å bli glad i, at leseren føler seg som en deltager i handlingen, og at bøkene gir lyst til å lese mer. Dette fyller meg med takknemlighet og ydmykhet og gleder meg stort! Samtidig har det nøret opp under motivasjonen til å starte eget forlag.

Tre bøker tidligere

Før etableringen av Baryton har jeg skrevet og fått utgitt tre bøker på eksterne forlag. Først en svensk biografi (2013, som ghostwriter):  "Alla Dörrar var inte stängda. En nordafrikans omtumlande resa från sand till snö" - inntil videre kan omtaler og uttalelser leses her.  Deretter to norske detektivbøker for store barn:  "Mannen som forsvant" og "Godstyvene i Grynvik" - de to første i serien om Lissi, Luta og Fyrstikken. Ny utgave av bok 1 ble utgitt på Baryton Bokforlag i oktober 2017 sammen med bok 3 i samme serie: "De mystiske tøydukkene".  Ny og litt forkortet utgave av bok 2 kom ut på Baryton i mai 2018, med tittelen "Godstyvene". Serien har fått nytt navn og nye flotte omslag, og selv bruker jeg "Petrus Jensen" som forfatter-alias.
Les om bøkene i nettbutikken vår!

Hvorfor et musikalsk forlagsnavn? Baryton-stemmen har både tyngde og letthet. Den er melodiøs, ren og reflektert, et bærende element i så vel kor som korps. Den spenner vidt og binder sammen den buldrende bassen med tenorens lyse triller. Den står for et bredt repertoar, med kvalitet i så vel kultur som ren underholdning. En slik stemme ønsker Baryton Bokforlag å være i mylderet av lesestoff for både barn og voksne.
Hvorfor et musikalsk forlagsnavn? Baryton-stemmen har både tyngde og letthet. Den er melodiøs, ren og reflektert, et bærende element i så vel kor som korps. Den spenner vidt og binder sammen den buldrende bassen med tenorens lyse triller. Den står for et bredt repertoar, med kvalitet i så vel kultur som ren underholdning. En slik stemme ønsker Baryton Bokforlag å være i mylderet av lesestoff for både barn og voksne.

Vil gi leseren noe

Det viktigste jeg ønsker å formidle gjennom barnebøkene, utover økt leselyst, er:

  • Sunne verdier, som respekt på tvers av kulturer/religioner/etnisiteter, at ærlighet varer lengst, at tilgivelse løser floker, at rettferdighet er verdt å kjempe for. Og det klassiske: at lyset beseirer mørket, at det gode er sterkere enn det onde.
  • Litt allmennkunnskap, bl.a. økt innsikt om hvordan vi hadde det på 1960-tallet. I "Festningens hemmelighet" flettes det også inn tråder av Norges spennende historie.
  • En undring over om det finnes noe mer i tilværelsen enn det vi kan se og forstå.
  • Et rikt og melodiøst språk - selvsagt uten banning - som bidrar til å forbedre leserens språkferdigheter.

Men det viktigste er at bøkene er spennende og gode å lese! Det er det som gir økt leselyst, som igjen medfører at barn og unge blir vant til å lese. Sammen med bedre språkferdigheter er dette til stor hjelp når de skal ta utdanning.

Under et intervju på TV Halden (nå TV Østfold), etter at jeg hadde lest høyt fra de to utkomne barnebøkene, uttalte programleder Kjetil Aabø, som også er lærer på en kommunal skole i Halden:
"Du har et rikt språk, syns jeg. Det synger bra!"
 
Slikt er hyggelig, og det underbygges i utdragene fra tre manuskonsulenters uttalelser som gjengis på siden Sagt om De Tre Lykter-bøkene. Forhåpentligvis kan Baryton Bokforlag og jeg få være med og bidra til mer språklig musikalitet blant både barn og voksne!

Det er gøy å skrive for barn. Det holder guttungen i meg levende. Men jeg går også og bærer på flere spennende ideer til bøker for voksne lesere. Når og hva vil tiden vise...

Kontroll og lønnsomhet

Jeg ser flere fordeler ved å utgi på eget forlag. Leselyst og godt innhold kan man selvsagt gi leseren uavhengig av hvilket forlag bøkene kommer ut på. Men på eget forlag bestemmer jeg selv og øker samtidig muligheten til å livnære meg på å være forfatter. På etablerte forlag, som gir ut en del bøker per år, drukner lett både forfattere og bøker i mengden.

Derfor har jeg uansett måttet gjøre mye arbeid selv, uten å få så mye igjen for det. Samtidig har jeg ikke alltid fått det slik jeg ønsket. Nå, derimot, er det nok at jeg spør meg selv om lov - og som regel sier jeg ja. For eksempel var det lett å ta beslutningen om å investere litt ekstra i fengende flotte bokomslag!

Målet mitt er ikke å bygge opp et stort forlag. Målet er å gjøre det mulig å leve av å være forfatter, uten nødvendigvis å måtte skrive en bestselger. Vi er fler og fler forfattere som velger å bli uavhengige - "indie"-kulturen er i ferd med å spre seg fra pop og film til også vår del av kultursektoren.

Likevel er jeg åpen for at Baryton Bokforlag skal kunne utgi bøker av også andre forfattere. Naturligvis er forutsetningen at disse harmonerer med forlagets profil, og at en utgivelse kan forventes å være positiv for forlaget uten å konkurrere med mitt eget forfatterskap. Hvis du har et manus eller en idé du tror oppfyller disse kriteriene, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt.

Kjøpe bøker?   /|||   Omtale bøker?   /|||   Spørre om bøker?   /|||