FOR BIBLIOTEK

Leselystbøker for store barn

Begeistret anmeldelse på Noras Bokblogg

14-åringen Nora Vinjor Røssland er Norges yngste bokblogger. Hun leser og anmelder en imponerende mengde barne- og ungdomsbøker og er så proff og dyktig at bokhandlere, forlag og forfattere har stor respekt for hennes synspunkter. I påsken 2019 omtalte hun De Tre Lykter-serien og anmeldte den første av bøkene, "Mannen som forsvant".

Hun gir den en femmer på terningen og skriver bl.a.:
"Dette er en kjempespennende krimbok for barn i alderen 8-14 år. Den inneholder massevis av actionfylte scener, humor, kjærlighet og vennskap, og griper leseren fra første side. Dette er absolutt en bok jeg vil anbefale."

Om serien generelt skriver hun bl.a. dette:
"De Tre Lykter er spennende tvers gjennom, og er passe lettleste, humoristiske og fengslende."

Bøkene passer fra 9-10 år til 13-14.

  Over 3 700 bøker av De Tre Lykter-serien er solgt siden en beskjeden start i november 2017.    Ca. 10 % av dette er blitt levert til bibliotek gjennom lokalt innkjøp / Biblioteksentralen 

Fordelt på alle kjeder har mer enn 248 bokhandler over det ganske land kjøpt inn bøkene i større eller mindre grad.

"Hvorfor skulle vårt bibliotek satse på De Tre Lykter-serien?"

 1. BEHOV.
  Svært mange barnebokansvarlige vi har truffet i de ca. 335 bokhandlene vi har besøkt, har gitt uttrykk for at "Clue-serien trenger en god utfordrer!"
  , og at De Tre Lykter-serien ser ut til å være et meget godt alternativ. Se interessant sammenligning på bokhandelsiden.
  Er ikke dette relevant
  også på bibliotekenes barneavdelinger?
 2. KVALITET. "Et rikt språk - det synger bra!"
  Petrus Jensen har gjennom mange år som skribent fått mye ros for et godt og levende språk, en sprudlende fantasi og en kreativ formidlingsevne. Les om bl.a. hans reporterbakgrunn her!
  Baryton Bokforlag satser dessuten på høy kvalitet i bokproduksjonen. De Tre Lykter-bøkene er grundig bearbeidet, har fengende og proffe omslag og er utstyrt med kart, rolleliste m.m. Skriftbildet er godt tilpasset målgruppa, og trykk/innbinding er miljøsertifisert og kortreist, utført i Norge.
 3. GODE ANMELDELSER.
  Alle bøkene har fått terningkast 5! Bok 1 på Noras bokblogg, bok 2 av @henningbokhylle, bok 3 av Halden Arbeiderblad og bok 4 av @bokbloggeren. Både barn i målgruppa, lærere, foreldre, besteforeldre og bokhandelpersonale har gitt svært gode tilbakemeldinger.
 4. SPENNENDE OG KOSELIG, OPPFINNSOMT OG LITT ANNERLEDES.
  # "Flotte, spennende bøker som (...) fengsler, samtidig som de er koselige."
  # "Veldig spennende, litt skumle, men ikke ekle."
  # "Spennende bøker, med lun humor og mange interessante elementer."
  # Overnaturlige innslag midt i hverdagsrealismen - bl.a. à la Snåsa-mannen.
  # Handling i 1965: sveivetelefon, ettøringer, svart-hvitt-fjernsyn etc. - kuriost og eksotisk for dagens barn og "flashback" for besteforeldre.
 5. ØKT LESELYST OG BEDRE SPRÅKFERDIGHETER TIL BARNA.
  Norskskrevne bøker for denne målgruppen, som både er spennende og holder høy språklig kvalitet, er mangelvare. Petrus Jensen og Baryton Bokforlag ønsker med De Tre Lykter-serien å bidra til økt leselyst og bedre språkferdigheter blant jenter og gutter i 9- til 14-årsalderen!
 6. BØKENE ER ENKLE Å SKAFFE.
  De Tre Lykter-bøkene er registrert i Den norske bokdatabasen / Mentor og kan kjøpes inn via bibliotekets sedvanlige kanaler. Eller direkte i Baryton Bokforlags nettbutikk.
 7. OPP TIL 20 % RABATT.
  Ved kjøp direkte i Baryton Bokforlags nettbutikk gis opp til 20 % rabatt og fri frakt.

"En perle av noen bøker," sier mor til 12-åring

Fler og fler oppdager nå de spennende, koselige og morsomme detektivbøkene av Petrus Jensen - barn, foreldre, bokhandlere, lærere og bibliotekarer. De oppdager også at den er et ypperlig alternativ til Clue-bøkene - se sammenligning på bokhandelsiden. Serien, med handling fra 1960-årene, kalles De Tre Lykter, etter klubben som spontant ble til under etterforskningen av det første mysteriet. Gjennom disse fire bøkene ønsker vi å gi barna god underholdning som øker leselysten og stimulerer språket.
Klikk på hver av bøkene over for detaljert bokinfo i Barytons nettbutikk  |  Les om forfatteren her
Hele serien finnes også som e-bøker og bok 1 dessuten som lydbok, levende lest av forfatteren -
du finner
smaksprøver på begge deler ved å gå inn på aktuell bokutgave i Barytons nettbutikk
De er tilgjengelige i bibliotekappen Bookbites, men kan også bestilles via Mentor
Se de svært gode tilbakemeldingene fra alle kategorier lesere: 
Sagt om De Tre Lykter-bøkene

De Tre Lykter-bøkene er registrert i Den norske bokdatabasen / Mentor og kan kjøpes inn via bibliotekets sedvanlige kanaler. Eller direkte i Baryton Bokforlags nettbutikk med opp til 20 % rabatt og fri frakt.

De Tre Lykter - en spennende krimserie for jenter og gutter fra 9 til 100 år (i hvert fall 14)

Detektivserien om Lissi, Luta og Fyrstikken er full av dramatikk og spenning. Samtidig er den krydret med humor og forelskelse, kløkt og mot og glimt av det overnaturlige midt i hverdagsrealismen - i et sjarmerende norsk-svensk grensemiljø på sveivetelefonens tid.

"Utrolig spennende!
Visste ikke at krim var så spennende!"

Adrian, 10 ½ år, Halden

Serien passer fra 9-10-årsalderen og opp til 13-14. Bøkene kan leses uavhengig av hverandre, men det er en liten fordel å begynne med bok 1, Mannen som forsvant. Denne og bok 2, Godstyvene, kom ut på annet forlag i 2014, men i 2017 tok forfatteren kommandoen selv og startet Baryton Bokforlag, som så har utgitt begge bøkene på nytt sammen med bok 3, De mystiske tøydukkene. Bok 4, Festningens hemmelighet, ble utgitt våren 2022 og har selveste Fredriksten Festning som hoved-åsted! Alle bøkene har fengende flotte omslag tegnet av Asbjørn Tønnesen! 

Selv om forfatteren har latt seg inspirere av grensetraktene rundt sin tidligere hjemby Halden, fungerer serien beviselig like godt over hele landet. Her er et lite knippe utsagn:

Etter at Petrus Jensen hadde lest høyt fra Godstyvene i et distrikts-TV-program, uttalte programlederen, som også er grunnskolelærer:
"Du har et rikt språk, syns jeg. Det synger bra!"

Og hva sier barna?

"Utrolig spennende! Visste ikke at krim var så spennende!" - "Jeg ble helt oppslukt av begge bøkene etter bare første avsnitt!" - "Jeg lå og leste til langt på natt, for den var så spennende!" - "Jeg likte alt, blant annet måten ting var beskrevet på."

Foreldre?
"En perle av noen bøker."

Petrus Jensen på skolebesøk: Utkledd som Sherlock Holmes fanger han elevenes oppmerksomhet fra første sekund! Se uttalelse fra skoler lenger ned på siden.
Petrus Jensen på skolebesøk: Utkledd som Sherlock Holmes fanger han elevenes oppmerksomhet fra første sekund! Se uttalelse fra skoler lenger ned på siden.

Bokhandlere?
"I jobben min som bokhandler med fokus på barne- og ungdomsbøker leter jeg etter gode bøker (...) For en spennende bok!
Mannen som forsvant innfridde langt over mine forventninger!! (...) Petrus Jensens bok nr 2 Godstyvene i serien Detektivklubben De Tre Lykter holder samme nivået som bok nr 1 (...)"

Og to manuskonsulenter konkluderer:
"Forfatteren skriver helt enkelt godt."
"Et helstøpt manus, som fikk meg til å få lyst til å være barn igjen; gå på oppdagelsesferd, spionere, danne klubb og fakke skurker - og lese! Gleder meg til oppfølgeren."
------------------------------------
Stimulering av nettopp leselyst og språk er viktig for at barn skal mestre en utdannelse, viser forskning. I vår tid har utdannelse stor betydning for et godt liv. Derfor er vi stolte over å kunne bidra med bra bøker til barna!

Hvorfor ikke kjøpe inn disse herlige bøkene til bibliotekets barneavdeling med det samme?
Se pakkepris nedenfor, eller ta kontakt for alternative pakketilbud.
Klikk på de enkelte bøkene under for å lese mer om dem i nettbutikken.

Les fler utsagn fra barn, lærere, foreldre, bokhandlere, manuskonsulenter m.fl. og se hvem som har sagt hva:

"De Tre Lykter er utrolig mye bedre enn de lette masseproduserte krimbøkene fra USA jeg leste i min ungdom (...) Framdriften er slik at man hele tiden blir fengslet av historien og ønsker å følge ungdommene videre på deres til dels djerve anstrengelser for å finne ut hva som egentlig skjer. (...) Norskskrevet spennings-litteratur til ungdom er mangelvare. Da er det godt å kunne konstatere at Halden-forfatteren Petrus Jensen med sin tredje bok har skapt en serie som det er vel verdt å følge videre."

Halden Arbeiderblads anmelder Terje V. Høvik (om De mystiske tøydukkene - terningkast 5).

Hva et par lærere sier etter forfatterbesøk av Petrus Jensen:

"Har allerede hørt fra tre av elevene at de skal på biblioteket for å låne bøkene du har skrevet, så jeg tenker det sier en hel del ..."
Lillian Høvik, Berg skole, Halden

"Vi på Hafslund barneskole var så heldige å få besøk en hel dag av forfatter Petrus Jensen ved Baryton Bokforlag. Han leste fra sine bøker og hadde workshop for de eldste elevene der de lærte å skrive et plott. Både elever og lærere fikk mange gode tips til videre skriving. Bøkene er flotte og spennende, anbefales på det sterkeste.
Barytons Facebookside, anmeldelse, 5 stjerner: Jorunn Handelsby Olsen, leseveileder, Hafslund barneskole, Sarpsborg

Les fler lærerkommentarer fra skolebesøk her

Utkledd som Sherlock Holmes fanger Petrus Jensen elevenes oppmerksomhet fra første sekund!

.