Herleik

En roman om pest og kjærlighet 


  • Hvordan virket svartedauden inn på folks dagligliv? 
  • Hvordan var kjærlighetens kår på denne tiden? 
  • Var ekteskap kun basert på fornuft?  
  • Angikk kirkens strenge lære vanlige folk? 

Dette er noen av spørsmålene Dagfinn Johansen utforsker i denne romanen. Handlingen er lagt til Bjørgvin og den fiktive Hauglandsdalen, og vi følger hovedpersonen Herleik over en periode på syv år, fra 1348 til 1355.

Forfatteren har gjennom en årrekke drevet research i gamle arkiver og dokumenter for å gjøre romanen så virkelighetsnær som mulig. Under sine mange besøk i Bergen har han tilbrakt timevis med å vandre rundt i byen på jakt etter spor fra middelalderens Bjørgvin.

Resultatet har blitt en spennende historie, full av overraskende vendinger, dramatikk, humor og kjærlighet i skjønn forening. Det er bare å glede seg!

Romanen er planlagt utgitt i september.  Du kan forhåndsbestille her.

Forfatter Dagfinn Johansen

Dagfinn begynte å skrive ned historien om Herleik på 90-tallet, men som vi sier, 'livet skjer' – og manuset gikk i glemmeboken. Men skrivegleden beholdt han, og det ble utallige innlegg og kronikker i ulike aviser.

Han ble enkemann i 2020, og under flytting dukket manuset opp igjen, sammen med korona-pandemien. Koronaen og den pålagte isolasjonen var med på å få arbeidet med romanen i gang på nytt, sammen med ønsket om å se denne historien i bokhylla.

Nå er altså manuset i ferd med å bli en helstøpt roman, og Dagfinn debuterer dermed som forfatter, 81 år ung!

Dagfinn er bosatt på Østlandet og har bakgrunn blant annet som sovevognkonduktør og forsikringsagent. Slikt blir det gode historier av. I dag er han en aktiv pensjonist som i tillegg til å skrive også synger i kor – hvis han da ikke er ute på farten sammen med kjæresten i sin knallrøde E-Mustang.

Her kan du lese mer om Dagfinn Johansen.


Bjørgvin på 1300-tallet

Det var med ærbødighet jeg prøvde å leve meg inn i denne perioden, ved å skrittgå sentrum i Bergen, plotte gamle kart, lete etter rester av 1300-tallets kirker og bygninger, besøke museer og lese gamle nedtegnelser.
    Noe av handlingen la jeg til Bjørgvin, all den tid området framsto som selve midtpunktet i Norge på den tiden. Gater og bygninger i byen er reelle ut fra gamle kart, men jeg har ikke beskrevet byen nøyaktig. Dagliglivet har jeg derimot prøvd å gjengi omtrent slik jeg tror det kan ha artet seg, etter flere års research i Bergen.

Slik skriver Dagfinn Johansen i forordet til "Herleik". Også vi på forlaget har gjort research om Bjørgvin på 1300-tallet, ikke minst for å skaffe illustratør Asbjørn Tønnesen så korrekt som mulig bakgrunnsmateriale for omslagsbildet. Blant annet kom vi over en fantastisk digital rekonstruksjon av hvordan Bergen kan ha fortonet seg i 1350. Filmen (knapt fem minutter) er produsert av Arkikon i samarbeid med Riksantikvaren og Byantikvaren i Bergen og lagt ut på YouTube av Bergen kommune. Her er den:

Utdrag fra romanen HERLEIK

Vil du lese noen utdrag fra romanen, finner du det i nedenstående blogginnlegg. Du finner også flere smakebiter på bloggen.

En kniv til besvær
(fra kapittel 1)

... Han stirrer skrekkslagen på kniven som blinker i måneskinnet. Den ukjente stirrer stivt tilbake. Hvorfor venter han et ørlite grann?

Kvinnen i hans liv? 
(fra kapittel 4) 

... Herleik betrakter den unge kvinnen på nytt. Hun har langt, mørkt hår, er liten og vever og står mindre enn en armlengde unna. 


Du kan også lese Forfatterens forord.