KRISTIN GARNES

Daglig leder

Baryton Bokforlag ble etablert i 2017 som en del av enkeltpersonforetaket Petter A. Jensen. Våren 2021 dannet han Baryton Bokforlag AS sammen med Kristin Garnes, og samtidig tiltrådte hun som daglig leder av selskapet, som også omfatter Tekstrenseriet. Her forteller Kristin litt om seg selv.

Jeg ble født i Oslo for seks tiår siden, men er oppvokst i Trondheim. Mine foreldre var glad i å lese, og jeg var blant de heldige som ble lest for som barn. Jeg husker at det var stor stas å dra inn til byen, til Trøndelag Folkebibliotek, og gå på jakt i bokhyllene i barneavdelingen. Jeg lærte tidlig å lese selv, og siden har bøkene fulgt meg gjennom livet.

Kristin Garnes - Baryton Bokforlag
Kristin Garnes - Baryton Bokforlag

Jeg har alltid bøker i bokhylla som jeg ikke har rukket å lese, og må alltid innom en bokhandel når jeg passerer en. Også for å sjekke om de har noen spennende puslespill!

Den høsten jeg fylte 17, dro jeg som utvekslingsstudent til California og gikk ett år på High School. Tok blant annet maskinskriving og drama - litt nytte og litt glede. Dette året har nok spilt en rolle i hvordan livet til en introvert ungdom har utviklet seg. 

Min yrkeskarriere begynte med helgearbeid i en kafeteria, og etter endt videregående utdanning, på språklinja, fikk jeg ansettelse i bank. Jeg ble værende i bankvesenet 10-12 år, først i Trondheim, deretter i Fauske i Nordland. I løpet av denne tiden tok jeg også et «friår» da jeg, sammen med en venninne, sydde bamser, kosedyr og andre nyttige ting. 😊 Det er nydelig å få bruke sine kreative sider! Jeg har fremdeles et nært og godt forhold til symaskina mi - og til strikkepinner.

Mens jeg bodde i Fauske, fikk jeg to barn. De ble lest for - mye og lenge! Begge har forlatt redet for lenge siden, men da den yngste var liten, solgte jeg klær på home-parties. Mest for å komme litt ut og treffe folk. Jeg valgte nemlig å ta pause fra det vanlige arbeidslivet mens ungene var små.

Etter at jeg sa farvel til bankarbeid, har jeg stort sett jobbet med administrasjon i ulike bransjer; fra fiskeoppdrett via lokal-TV til barnehage og skole. De siste 15 årene har jeg vært kontorleder ved et oppvekstsenter med etter hvert to friskoler og en barnehage. Der fikk jeg blant annet være med å starte og bygge opp en internasjonal skole. Utrolig spennende, og så flott etter hvert å få møte elever og ansatte fra alle verdensdeler.

Sommeren 2021 gjorde jeg, sammen med min kjære, sørlending av meg, sa opp min trygge, faste jobb og gikk inn som deleier og daglig leder i Baryton Bokforlag. Her venter krevende og spennende utfordringer; drømmer og visjoner skal forhåpentligvis gå i oppfyllelse. Men man kan som kjent ikke leve av drømmer og visjoner, så den første tiden hadde jeg deltidsjobb i kommunen som flyktningekonsulent. Også dette var på mange måter en spennende utfordring som, i likhet med forlagsarbeid, krever gode evner til kommunikasjon. 

Jeg har aldri gått med en «forfatter i magen», men gjennom hele mitt yrkesliv har jeg skrevet. Brev, mail, referat, rapporter, rutinebeskrivelser, infoskriv m.m. Jeg har også blitt brukt for å kvalitetssikre andres skriverier, noe jeg har fått gode tilbakemeldinger på. Mange av mine kolleger har kommet til meg for at jeg skulle kvalitetssikre teksten når de lurte på om det de hadde skrevet var godt nok til å sendes ut. Dette har jeg gjort med stor glede. Og nå har jeg fått mulighet til å gjøre dette profesjonelt gjennom Baryton Bokforlag og Tekstrenseriet. Heldige meg!