PETRUS JENSEN

er ikke Sherlock Holmes

Men han har stor sans for den engelske detektivens blikk for detaljer. Gamle Sherlock er utvilsomt en av flere inspirasjonskilder til Petrus Jensens spennende detektivbøker om Lissi, Luta og Fyrstikken!

Petrus Jensen startet sin skribentkarriere svært tidlig - selv om han ikke gjorde alvor av den første bokdrømmen før i 2013
Petrus Jensen startet sin skribentkarriere svært tidlig - selv om han ikke gjorde alvor av den første bokdrømmen før i 2013

Les forfatterintervjuet lenger ned på siden!

Egentlig heter han Petter A. Jensen, men han liker når folk kaller ham Petrus.  Dessuten har de tre hovedpersonene i detektivbøkene hans fått kallenavn, så hvorfor ikke forfatteren også?

Petrus er utdannet journalist.  Han har flere tiårs erfaring fra arbeid med språk og informasjon i Norge og Sverige, innen et bredt spekter av sjangere og publikasjons-former.  Han har arbeidet som reporter i begge land, drevet eget firma under navnet Kreativ Text & Foto og forfattet petitartikler, sanger, dikt, eventyr, noveller, en ghostwriter-biografi på svensk (les mer her) - og altså norske krimbøker for barn.

Bildene på denne siden, så nær som barndomsbildet til venstre, er knipset av en lærer da Petrus Jensen høsten 2015 besøkte alle de kommunale grunnskolene i Halden, leste høyt fra detektivbøkene sine, røpet noen skrivetips for elevene og fortalte dem om krim og om det å være forfatter.

På siden Sagt om De Tre Lykter-bøkene finner du utdrag av noen av lærernes tilbakemeldinger, sammen med uttalelser fra foreldre, media og barna selv.

Foruten å skrive bøker og drive forlag, tilbyr Petter A. Jensen språktjenester gjennom Tekstrenseriet.  Dette handler om språkvask, korrekturlesing, tekstproduksjon og oversettelser mellom norsk og svensk.  Du kan  lese om Tekstrenseriet her.  Der vil du også finne eksempler på Petter A. Jensens  kompetanse, blant annet en oppsiktsvekkende beskjed han en gang fikk i posten fra selveste Odd Børretzen ...

Forfatteren av De Tre Lykter-bøkene intervjuer seg selv

Petrus Jensen har blant annet vært featurereporter i bladet Familien. Med andre ord har han intervjuet mange slags interessante mennesker og skrevet ganske personlig om dem. Her snur han det på hodet og tenker seg at det er en av leserne hans (kanskje akkurat du !) som intervjuer ham...

Likte du å lese bøker da du selv var barn?

Gjett om! Jeg slukte bøker!  Da jeg så vidt hadde begynt på skolen, leste jeg f.eks.  Folk og Røvere i Kardemomme by, Dyrene i Hakkebakkeskogen, Mormor og de åtte ungene og Lillebror og Knerten.  Etter hvert ble det Humpe og Stumpe, Bobseybarna og Tante Gummigutta og blåbærmaskinen.  Og så kom Stompa, Mesterdetektiven Blomkvist, Fem-bøkene, Hardy-guttene, Indianerbøker, Robinson Crusoe, Gullivers reiser, Robin Hood, Ivanhoe, Den hemmelighetsfulle øya, Jorden rundt på 80 dager, Tarzan... Jeg husker jeg fant de gamle, originale Tarzan-bøkene som faren min hadde da han var gutt - på dansk!  Det var uvant på de første sidene, men så vennet jeg meg til det.

Hvor gammel er du egentlig?

Jeg vokste opp med sveivetelefon og svart-hvit-TV.  På landet. Vi lekte cowboy og indianere, og politi og røvere, og kastet på stikka med ettøringer og toøringer.  Jeg er født i 1957, så kan du nok regne det ut selv...

Så gammel?!  Hvordan kan du skrive barnebøker da?

Hehe - jeg har beholdt det lekne, skøyeraktige guttesinnet, skjønner du!  Mange supre barnebøker har blitt skrevet av eldre forfattere enn meg.

Vokste du opp på et sted som ligner på Grynvik?

Nei, men de eldste barna mine gjorde det.  Men de flyttet derfra før de ble så store som Lissi, Luta og Fyrstikken - tolv kilometer inn i Sverige.

Hvor mange barn har du?

Fire. Men de er voksne nå. Og alle har fått egne barn, så jeg har til og med blitt bestefar, gitt!

Ligner noen i disse bøkene på deg, eller på barna dine?

Godt spørsmål... Når en forfatter skal "tegne et persongalleri", som det heter, plukker han gjerne litt fra både seg selv og andre. Så svaret er vel ja. Men jeg har blandet godt, tror jeg. Ta for eksempel Fyrstikken: De lange, tynne beina og nærsynte øynene har han fått fra meg, hårfargen fra faren min og noe av personligheten fra en av sønnene mine. Lissis interesse for land og riker har hun etter meg, Lutas ordgjøglerier kommer fra meg, begges romantiske legning - ja, du kan vel gjette? Og Pettersen - han er kanskje slik jeg skulle ønske at jeg var...

Har du skrevet noen bøker før?

Jeg har skrevet dikt og sanger og noveller og eventyr. Og for noen år siden skrev jeg selvbiografien for en annen person.
En ganske stor del av den handler om barndommen hans i

"grotteboligenes land" like i utkanten av Sahara i Nord-Afrika. Den boken skrev jeg forresten på svensk, fordi hovedpersonen bor i Sverige, og fordi jeg også bodde der selv i 20 år.

Hvor bor du nå?

For noen år siden flyttet jeg tilbake til Halden, der jeg ble født men ikke vokste opp. Det oppdiktede Grynvik ligger i Klipphus kommune, og Klipphus ligner på Halden. Det vil du nok merke i "Festningens hemmelighet", den fjerde boken om De Tre Lykter, Men nå bor jeg i lille Åmli, og der har jeg  både skrive-stue og forlagskontor.