EN VITAL TO-ÅRING MED SEKS ÅRS HISTORIE
Av Kristin Garnes
Men det er jo umulig! Ingen(ting) kan være både to og seks år gammel! Jo, da – bare se her:
Petrus Jensen startet Baryton Bokforlag som en del av enkeltpersonforetaket sitt i 2017 (kan ikke noen finne et enklere ord for dette?!). Samtidig lanserte han to av bøkene i detektivserien «De Tre Lykter». Et halvt år senere kom enda en bok ut, og de tre bøkene kunne med rette kalles en serie. Av bok nr. 1 har det også blitt lydbok.
Dessuten kjørte Petrus land og strand rundt med bilen full av bøker og besøkte mer enn 300 bokhandler. Parallelt med dette etablerte han Tekstrenseriet.
Så dukket jeg opp etter hvert, da. Og det ene førte til det andre. Plutselig hadde vi kjøpt hus sammen i Åmli med plass til både skrivestue, «bibliotek» og forlagskontor, og i februar 2022 ble Baryton Bokforlag til aksjeselskap. Så nå kan vi feire de første to årene, selv om «barnet» har en forhistorie på drøyt fire. (Forresten er huset 100 år i år, så her er det mer å feire!)
Men hva har skjedd i løpet av disse to årene? Ser vi en utvikling, eller bare «rusler og går» det? Hva er det egentlig vi holder på med?
Noe av det første vi gjorde som AS, var å utgi «Festningens Hemmelighet», fjerde bok i «De Tre Lykter»-serien. Da hadde vi lanseringsfest på Fredriksten Festning, med selveste Asgeir Borgermoen som konferansier. Stor stas!
Foreløpig er dette den eneste boka AS-et har utgitt. Men gjennom
språkvask og noe redaktørarbeid i Tekstrenseriet (vi klarer ikke å holde oss
unna redaktørkommentarer når vi ser det er behov for det) har vi vært involvert
i seks bokmanus. Fra koselige og morsomme barnebøker til fagbøker om
krigshistorie. Spennet er stort.
Innimellom språkvasking og forlagsarbeid har vi også ryddet nettsida vår (vi holder i alle fall på, man blir jo aldri ferdig!) og fått fornyet logoen vår med en stilisert baryton. Og så har vi jo startet blogg.
Dere som følger oss på sosiale medier eller i Baryton-Bloggen, har neppe unngått å få med dere nyheten vi slapp etter nyttår: at vi i lengre tid har jobbet med manuset til en historisk roman som får tittelen «Herleik». Her er det selvsagt snakk om både redaktørarbeid og språkvask, men også alt annet rundt en bokutgivelse. (Kanskje kan det bli et blogg-innlegg om veien fra manus til ferdig bok etter hvert?)
Dette blir neppe eneste bok av andre forfattere enn Petrus som kommer ut med en baryton på ryggen. Og målet vårt er at baryton-logoen skal oppfattes som et kvalitetsstempel!
I løpet av disse to AS-årene har vi også fått erfare hvordan det er å delta på ulike markeder. Og ulike er virkelig et nøkkelord. Vi har kost oss innendørs på julemarked på Fredriksten festning. Vi har frosset oss halvt fordervet på folkemuseets julemarked på Bygdøy (til alt overmål kom vi hjem med korona)! I nabobygda vår har vi også vært på marked utendørs, men det foregår heldigvis i august. Noe av det vi har satt pris på med disse markedene, ved siden av å få solgt bøker, er at vi ofte har delt stand med andre indie-forfattere. Da har vi knyttet kontakter og vennskap, og utvekslet erfaringer og tanker om det å skrive og utgi bøker og alt hva dette fører med seg.
Og så må jeg si noe mer om Tekstrenseriet. Vi får så utrolig forskjellige oppdrag. Alt fra korte tekster, CV-er og søknader, via bachelor- og masteroppgaver og vitenskapelige artikler – blant annet fra en musikkprofessor som har forsket på sin bestefars notesamling – til hele bokmanus. En uendelighet av fagfelt og interesseområder. Hvem vet, kanskje gjør dette oss bittelitt klokere?
Så gjenstår det å se hva som ligger foran. Vil «Herleik» bli en suksess? Vil den bli innkjøpt av Kulturrådet? Hvilke forfattere vil ønske Baryton som utgiver? Vil Petrus få realisert sine egne bok-ideer? Vil vi greie å gjøre alvor av våre andre ideer? Den som følger med, får se …