Ukens gåter

Nye gåter hver uke - svar og ny gåte kommer noen dager senere

Gåter er en del av detektivens hverdag!

Her kan du øve deg på å løse finurlige gåter, hver uke!

Det gjelder å tenke kreativt,

for svaret ligger ofte "på utsiden av boksen".

Iblant er det snakk om ordspill, iblant er det snakk om logikk ...

Gåte 27:
Hvem må alle mennesker, selv konger og keisere, ta av seg hatten for? 

Gåte 26: 
Herr og fru Jensen var på vei hjem fra en handletur da Herr Jensen klagde på at varene han bar var altfor tunge. Fru Jensen snudde seg mot mannen sin og sa: - Jeg skjønner ikke hva du klager for. Hvis du gir meg en pose, vil jeg ha dobbelt så mange som deg og hvis jeg gir deg en pose, vil vi ha like mange. Hvor mange poser bærer de hver?

Gåte 25:
En bussjåfør kom nedover en gate i Oslo. Han tok rett forbi et stoppskilt uten å stoppe, han tok til venstre hvor det var innkjøring forbudt og tok av til venstre mot enveiskjørt gate. Deretter tok han forbi en politibil på feil side av veien. Likevel brøt han ikke en eneste trafikkregel. Hvordan kunne det ha seg? 

Gåte 24:
Jeg trives blant tyver og blant de villeste ville. Jeg er alltid til stede når noen tar en hvil. Jeg trives i hvite omgivelser, men ikke i røde og grønne. Blant verdensmestrene er jeg alltid først, og jeg finnes til slutt i hvert eneste liv, men aldri i døden. Hvem er jeg? 

Gåte 23:
Jeg er pensjonist. Hvis du bytter om tallene i min alder, får du alderen på sønnen min. For ett år siden var jeg dobbelt så gammel som ham. Hvor gamle er vi to i dag? 

Gåte 22:

To fanger sitter i fengsel innelåst i ei celle. Det er et ulåst vindu høyt oppe i cella. Uansett om de står på senga, oppå hverandre eller andre hjelpemidler som finnes i cella så klarer de ikke å nå opp til vinduet så de kan flykte. De bestemmer seg derfor for å grave en tunnel ut i frihet, men de gir opp fordi det vil ta altfor lang tid. Plutselig finner den ene fangen ut hvordan de kan greie det likevel. Hva er planen?

Gåte 21:
Hvilket spørsmål kan du ikke svare ja på og juge samtidig? 

Gåte 20:
Hva blir våtere og våtere jo mer det tørker? 

Gåte 19:
Jeg kan være både stor og liten. Jeg har stemme, men har ikke munn. Jeg kan være ett stort hinder eller gjøre deg veldig glad. Jeg snakker ofte til deg, men noen ganger ignorerer du meg. Hva er jeg? 

Gåte 18:
Hva er full av kunnskap, men vet ikke noe som helst? 

Gåte 17:
En hest går en viss lengde hver dag. Underlig nok går to av dens bein 30 kilometer hver dag, mens de andre to beina går nesten 31 kilometer. Hesten er helt normal. Hvordan kan dette være mulig?

Gåte 16:
Jo mer det er av det, det mindre ser du av det.

Gåte 15:
Hva kan gå jorda rundt og står i et hjørne? 

Gåte 14:
Det finnes en gammel oppfinnelse som gjør at mennesker kan se gjennom vegger. Hva er det? 

Gåte 13:
Forskjellig lys gjør meg annerledes, og jeg får forskjellige størrelser. Hva er jeg? 

Gåte 12:
En reisende på vei til Sandnes kommer til et veikryss hvor han kan ta til venstre eller høyre. Han vet at bare en av veiene fører til Sandnes,  men dessverre ikke hvilken av dem. Heldigvis ser han to tvillingbrødre stående ved veikrysset,  og han bestemmer seg for å spørre dem om hjelp. Den reisende vet at den ene av brødrene alltid forteller sannheten og at den andre utelukkende lyver. Uheldigvis vet han ikke hvem av de to som forteller sannheten og hvem som lyver.  Hvordan kan den reisende finne ut hvilken vei som går til Sandnes ved bare å stille ett spørsmål til en av brødrene?

Gåte 11:
En dame gikk for å møte banksjefen og hadde datteren sin med seg. Banksjefen sa at sekretæren kunne passe datteren mens møtet foregikk. Da damen og datteren forlot banken etter møtet, snudde den ene sekretæren seg til den andre og sa: "Denne lille jenta er min datter". Hvordan kunne det ha seg? 

Gåte 10:
Hva har tenner, men biter ikke? 

Gåte 9:
Jeg kan gå opp og ned uten å bevege meg. Hva er jeg? 

Gåte 8:
Når fru Olsen kjøpte seg en ny papegøye, forsikret selgeren at den ville gjenta hvert ord den hørte. En uke senere kom fru Olsen tilbake med papegøyen og klagde på at den ikke gjentok et eneste ord hun hadde sagt. Men selgeren hadde ikke lovet for mye, så hvorfor pratet den ikke? 

Gåte 7:
Uavhengig av hvor lite eller hvor mye du bruker meg hver måned, så bytter du meg ut hver eneste måned. Hva er jeg? 

Gåte 6:
Jeg er noen ganger hvit, men alltid feil. Jeg kan bygge kjærlighet og rive det ned samtidig. Jeg kan skape latter, men heller tårer. Hva er jeg? 

Gåte 5:
Mørket er fienden min. Uten meg er du helt håpløs. Jeg besøker deg flere ganger om dagen. Uten meg ville verden blitt annerledes. Jeg kan komme i et lite objekt for å hjelpe deg når som helst. Hva er jeg?

Gåte 4:
Hvilken frukt har frøene på utsiden?

Gåte 3:
Hva er den enkleste måten å kaste en ball på og få den til å stoppe og snu og komme den motsatte veien etter å ha flydd en liten distanse?

Gåte 2:
Hva er likheten mellom en sjømann, en motorsykkel og en trompet? 

Gåte 1:
Det ligger sand, knust glass og vann på gulvet; Jack og Sam er døde. Hva har skjedd ?