DAGFINN

18.01.2024

Av Kristin Garnes

I forrige uke presenterte vi Herleik, hovedpersonen i den historiske romanen som Baryton Bokforlag planlegger å gi ut. I dag har vi den store glede å presentere selveste forfatteren: 🎺 🎺 🎺  Dagfinn Johansen!

Historie har alltid interessert ham. To ganger har han pløyd igjennom de 15 bindene i Norgeshistorien. Han er spesielt fascinert av middelalderen og hvordan svartedauden påvirket folk og liv. Men han har aldri funnet noen roman om kjærlighet under svartedauden og bestemte seg for å skrive en slik selv.

Da de tyske hanseatene gjorde sitt inntog i Bjørgvin på 1300-tallet, ble byen den viktigste handelsbyen i Norge. Men det var også de hanseatiske handelsskipene som tok med seg den grusomme pesten ...

Dagfinn har drevet research gjennom mange år. Han har brukt adskillige timer til å studere gamle kart og nedtegnelser, lete etter rester av 1300-tallets bygninger og vandre rundt i Bergen sentrum. Hver gang han var i byen, vokste historien om Herleik mer og mer fram i fantasien hans.

På 90-tallet startet han å skrive ned historien, men som vi sier, 'livet skjer' – og manuset gikk i glemmeboken. Men skrivegleden beholdt han, og det ble utallige innlegg og kronikker i ulike aviser.

Dagfinn ble enkemann i 2020, og under flytting dukket manuset opp igjen, sammen med korona-pandemien. Vi kan ikke sammenligne denne med svartedauden, men koronaen og den pålagte isolasjonen var med på å få arbeidet med romanen i gang igjen, sammen med ønsket om å se denne historien i bokhylla.

Nå er altså manuset i ferd med å bli en helstøpt roman, og Dagfinn debuterer dermed som forfatter, 80 år ung!

Dagfinn har skrevet gjennom hele livet, helt fra før han begynte på skolen. Forbauselsen var derfor stor da han i førsteklasse fikk bokstaven A som hjemmelekse! Opp gjennom skoletiden elsket han å skrive stiler om alskens merkelige temaer. Å sette fantasien i sving, leke med ord og bokstaver, ble Dagfinns store hobby.

Han startet egen avis som 12 åring. Lyttet på nyheter fra Kurer-radioen sin, skrev ned hendelsene med skrivemaskin på tynne ark med blåpapir. Så ble arkene stiftet sammen til ei «blekke» som han solgte på dørene for 25 øre/stk.

Dagfinn er bosatt på Østlandet og har bakgrunn blant annet som sovevognkonduktør og forsikringsagent. Slikt blir det gode historier av. I dag er han en aktiv pensjonist som i tillegg til å skrive også synger i kor – hvis han da ikke er ute på farten sammen med kjæresten i sin knallrøde E-Mustang.