SKAPERGLEDE

03.04.2024

Av Petrus Jensen

Har du opplevd fenomenet SKAPERGLEDE noen gang? Da vet du i så fall hvor fascinerende det kan være!

Jeg er så inni granskauen belemret med skaperglede at jeg kan stå aldeles stille i et helt minutt og bare nyte synet av noe jeg har laget eller fikset på. Belemret? Jeg skulle vel heller sagt velsignet. For det er en god og glad følelse. Og forstå meg rett: Det handler ikke om selvtilfredshet, som i «Jeg er flink, jeg, som kan gjøre det!»

Niks – det er snakk om GLEDE! Gleden over å kunne skape. Gleden over å få det til. Gleden over å kunne fange et godt motiv med kameralinsen. Gleden over å kunne lage noe vakkert. Gleden over å løse et problem slik at noe fungerer. Gleden over å ta inn synsinntrykket av noe jeg har skapt som utstråler harmoni, balanse, kanskje til og med skjønnhet.

Vår tid er definitivt bildebasert, så jeg er nødt til å vise fram noen eksempler på det jeg snakker om. Men igjen: Ta det nå ikke som selvskryt, da! Det er ting jeg har gledet meg over å skape … 

I år er det 20 år siden jeg lagde den siste Dalslandsalmanackan. Jeg reiste rundt i Dalsland til alle årstider og fotograferte, skrev et minikåseri til hvert bilde jeg valgte å bruke, designet kalenderen og solgte annonser. Den siste ble den aller fineste, syntes jeg.

Å fange et vakkert motiv og finne en god komposisjon og lysinnstilling gir meg også skaperglede. Dette er fra Pollen i Arendal sentrum like før jul i fjor.

I løpet av de sju årene jeg drev Kreativ Text & Foto og utga Dalslandsalmanackan, produserte jeg også mer enn 40 ulike postkort, de fleste med motiv fra Dalsland. Jeg nøt å reise rundt og finne vakre og spennende motiv og sette dem sammen i en egen design.

På Fredheim i Åmli, som jeg var så heldig å få mulighet til å kjøpe sammen med Kristin for snart tre år siden, er det mange muligheter til å kjenne skaperglede. Her er den første skissen min til carporten som ble satt opp i fjor sommer. Jeg nøt å se carporten ta form. Og jo mer den tok form ...

Det er Asbjørn Tønnesen som har tegnet de flotte coverne til bøkene i De Tre Lykter-serien. Men motivene han tegnet, var min idé basert på scener fra boken. Og hvis man kan si at han var den utførende "skuespilleren", var jeg selv "regissøren". Også det var en skapende prosess, og jeg nøt den.

... jo sikrere kunne vi konstatere at den valgte plasseringen var riktig i forhold til terrenget og behovet for å kunne kjøre inn og ut. Også gode praktiske løsninger gir opphav til skaperglede når en ser at de fungerer. "Se, det var godt!"

Forresten er det ikke bare snakk om synsinntrykk. Jeg kan for eksempel dra fingrene lett over kanten på en hylle jeg har laget, og nyte følelsen når jeg kjenner at den er jevn og fin. Eller jeg kan lese et avsnitt jeg har skrevet og høre at ordene klinger, at rytmen er god, at teksten synger. Det er blant annet derfor forlaget heter Baryton …

Denne teksten er hentet fra den første av detektivbøkene mine, "Mannen som forsvant". Jeg husker jeg nøt å forme teksten slik at den - i tillegg til å flyte godt - også formidlet en passe dose mystikk.

Naturligvis nyter jeg ofte tekster som andre har skrevet, ting som andre har laget, bilder som andre har tatt. Men det er en helt spesiell følelse å kunne iaktta det man selv har gjort og kunne si: «Se! Det er godt!»

Det har nettopp vært påske. Her i Åmli er det bare noen skitne rester av vinter igjen, og våren er på god vei. Påskemorgen betyr for mange oppstandelse fra død, og det samme betyr vår: Nytt liv spirer opp av det døde, og vi gleder oss over naturens nyskapte skjønnhet. En slags skaperglede, det også.