NÅ HAR VI LANDET!

29.04.2024

Av Petrus Jensen

Slik kommer forsiden på boken "Herleik" til å se ut. 😊 Her skal du få noen back-stage-glimt av prosessen …

Først diskuterte vi oss fram til en idé sammen med forfatter Dagfinn Johansen. Så en enkel kulepennskisse. Sammen med den sendte vi en ønskeliste og aktuelle tekstutdrag til vår fenomenale illustratør Asbjørn Tønnesen. En rekke utkast fra ham, ny diskusjon med forfatteren, justeringsønsker til Asbjørn. Illustrasjon i boks! Sluttresultatet stemmer svært godt med bokens innhold, og vi er strålende fornøyde!😊

Parallelt har vi diskutert undertittel. Dagfinn har lagt fram ulike alternativer på både Skriverne og sin private FB-profil – og synspunktene spriket i alle retninger! Men heldigvis var det klar overvekt for det alternativet som både Dagfinn, Kristin og jeg likte best. Da var det jo lett å bli enige!

Men hva med font, da? Hva slags skrifttype skulle tittelen ha? Og undertittelen? Forfatterens navn? Skriftstørrelser? Farger? Plassering av de ulike elementene? En sentral tanke var at tittelfonten skulle gi en følelse av middelalder og samtidig være tydelig. Altså ikke en snirklete gotisk skrift, men heller ikke en ordinær og moderne font. Kristin tok jobben med å lete, og fant en nettside med en fin flokk interessante fonter.

Samtidig fant hun også noen bilde-eksempler på hvordan man skrev på tolv-trettenhundretallet. 😱 Og jeg må si at den fonten vi til slutt har landet på for både tittel og undertittel – Oldania – den ligner i forbløffende stor grad! Likevel er den betydelig lettere å lese. Bedre kan det jo ikke bli! Ta en kikk på bildene og sammenlign selv!

Så var det farger, da. 🎨 De skriftfargene vi landet på, er hentet fra de lyseste delene av himmelen – den aller lyseste for undertittelen. Plasseringen av tekstelementene hadde vi sånn i hovedsak bestemt på skissestadiet, slik at illustratøren kunne ta hensyn til dette: Tilstrekkelig mye himmel for både tittel og undertittel, og plass til forfatternavnet nederst uten at dette dekker noe vesentlig i tegningen.

Nå er altså prosessen med forsiden endelig i mål, og du fikk et lite innblikk i hvordan den har foregått. Hva syns du om resultatet?

(Det er fortsatt mye arbeid igjen før alt mellom de to permene er helt klart til ombrekking og trykking. Planlagt utgivelse er derfor flyttet til september.)