LIVETS PUSLESPILL

10.04.2023

Av Kristin Garnes 

Jeg elsker puslespill. Puslespill er tingen når jeg ønsker å koble ut alt annet. Tankene flyter fritt mens jeg leter etter neste brikke. Og finner jeg den ikke, så er det bare å ta en pause og fortsette litt senere. Når det hele er ferdig, er det tid for å lime så det kan henges på veggen. Da har jeg flotte kunstverk til en rimelig penge 😊, etter timer med ro i sjelen. (Problemet er for få vegger!) Det er også spennende å gå innom bokhandler og andre 'puslespillbutikker' bare for å lete etter de helt spesielle motivene, uten nødvendigvis å kjøpe noe.

Jeg tenker at puslespill også kan brukes som metafor på oss mennesker. Akkurat som en puslespillbrikke har 'utstikkere' og 'hulrom', har vi mennesker sterke og svake sider. Der jeg er svak kan du være sterk, og der du er svak kan en annen være sterk. På den måten utfyller vi hverandre og knyttes sammen. Når vi innser at vi ikke fikser alt selv, men behøver hverandre, kan vi skape gode fellesskap og sterke relasjoner. Da trenger jeg heller ikke å fokusere så mye på egne svakheter, men heller se på disse som muligheter for andre til å skinne med sine talenter. Dermed kan vi 'spille hverandre gode', uten misunnelse eller følelse av mislykkethet, fordi vi alle har noe vi er flinke til, og det er det vi får til sammen som teller!

Mange tenker på livet som en lang, lang rekke av hendelser. Men jeg tror at vi også kan se på livet vårt som et puslespill. Biter – altså hendelser og valg – som henger sammen på ulike måter. Når jeg ser tilbake på mitt liv (nå hørtes jeg veldig gammel ut!), ser jeg ikke en lang rekke, men et bredere bilde. Et valg jeg gjør i dag, er kanskje mulig på grunn av noe som skjedde for flere år siden, og bygger dermed sidelengs ut fra denne hendelsen, som igjen kan henge sammen med ting tidligere i livet.

Dermed er livets puslespill både langt og bredt, og danner et mye sannere bilde enn en linje som kun henger sammen 'dag for dag'. Livet er komplekst, og spennende, godt og vondt, og alt vi går gjennom gjør oss til det mennesket vi er i dag. Så blir vi forhåpentligvis litt klokere etter som årene går, og kanskje vi til og med lærer å danse i regnet! Og noen av disse dagene, med regn og storm, er det veldig godt å ha en venn med en paraply i nærheten!

Puslespillet som illustrerer denne teksten, er 'The singing butler' av den skotske maleren Jack Vettriano.