Julemarked på Fredriksten

21.11.2022

Av Petrus Jensen

Så ble det julemarked på selveste Fredriksten festning, med boken "Festningens hemmelighet" og de andre bøkene i De Tre Lykter-serien. Surt og kaldt (de gamle steinbygningene var stort sett ikke oppvarmet), men masser av folk og veldig godt boksalg disse to dagene, lørdag 19. - søndag 20. november. Det var ekstra fint å stå her sammen med min gode medarbeider Kristin Garnes, som har bidratt så mye til denne siste bokutgivelsen min. Det var også veldig fint å dele stand med Synne Rønning fra Sarpsborg, som er både forfatter og kunstner, og som har skrevet og illustrert en nydelig barnebok med tittelen "Elises eventyr". Både forlaget hennes, Instagram-kontoen og nettsiden heter Hildervinge. Sjekk både boken og de herlige bildene hun lager!

I "Festningens hemmelighet", den siste detektivboken i serien De Tre Lykter, har jeg brukt Fredriksten festning som modell. Festningen i boken har fått navnet "Henriksten" - for at jeg skulle kunne beholde dikterisk frihet - men det er faktisk ikke mye jeg har forandret på. Noen små forenklinger og noen få oppdiktede rom og dører. Som modell ga Fredriksten et vell av spennende muligheter til en spennende detektivhistorie! Og naturligvis måtte vi delta med De Tre Lykter-bøkene på det fantastiske og tradisjonsrike julemarkedet på Fredriksten!

Vi fikk noen interessante erfaringer. Vi hadde skaffet oss standplass innendørs, i Fredrik III's hall i Citadellet (indre festning), og fra før visste jeg at dette lokalet skulle bli godt besøkt. Det ble det også - stort sett var det en jevn strøm av mennesker forbi standen vår. Folk var hyggelige og interesserte, og mange stoppet for å høre hva vi hadde å si. Som ventet var en del av interessen for "Festningens hemmelighet" lokalt betinget, og selvsagt solgte vi en del bøker ekstra på grunn av dette. Noen av dem ble til og med kjøpt for å leses av voksne.

Men hos de fleste bunnet interessen først og fremst i et ønske om å gi gode, spennende bøker til barna! Dette var både interessant og gledelig å merke! Ikke minst var det en del barn i alderen 9-14 som selv viste stor interesse for dem. Syntes de så spennende ut. Likte å høre meg lese (det var derfor jeg hadde med PC og headset - for å gi smaksprøver på lydboken av "Mannen som forsvant"). Og så likte de tydeligvis at bøkene i tillegg til den spennende krimsaken er krydret med mystikk, humor, kjærlighet og gamledager! Noen barn syns nemlig at gamledager er både eksotisk, kult og spennende.

Den andre helgen i desember skal vi igjen stå på stand på julemarked. Da blir det utendørs under lerretstak i flere minusgrader, på Folkemuseet i Oslo. Der skal vi dele stand med en annen hyggelig forfatter: Tone Skillebæk Moe, som i fjor debuterte med en historisk roman på sitt eget Epoque forlag.