HERLEIK

11.01.2024

Av Kristin Garnes

«Herleik er eit mannsnamn som går tilbake til det norrøne Her-leikr. I dette toledda namnet tyder forleddet 'hær' og etterleddet 'kamp'.» Sitat fra Store norske leksikon.

Men hva har dette med Baryton Bokforlag å gjøre? Jo, ganske mye. 😊 Herleik er hovedpersonen i den historiske romanen som Baryton sikter på å gi ut i løpet av våren 2024.

Og lever «vår» Herleik opp til betydningen av navnet sitt? Ja, absolutt. Noen ganger opererer han som en énmanns-hær. For eksempel når han vil hjelpe en person som uforskyldt har havnet i en svært vanskelig situasjon. Dette medfører stor ståhei og dramatikk, men også til dels fornøyelige hendelser – i alle fall for oss lesere. 😉

Kamp har han også nok av, både fysisk og mentalt. Herleik er en tenker og baler med mange ting. Hodet hans er fullt av tvil og bekymringer, og han går ganske ofte opp på Varden der han funderer over smått og stort, over fortid, nåtid og framtid. Han kjemper også med de store spørsmålene i livet, disse som er uavhengige av århundre, kultur og livssituasjon.

Herleiks tilværelse er ingen dans på roser. Livet kan være brutalt, og Herleik får sin del av tragedier og sorger, men også gleder og gode stunder. Men denne romanen blir ingen tragedie! Selv om den er full av dramatiske hendelser, rommer den også en god porsjon humor, nydelige naturskildringer, fiffige metaforer og en ganske så realistisk beskrivelse av livet i og utenfor Bjørgvin midt på 1300-tallet. Og ikke minst får kjærlighetens mange ansikter sin rettmessige plass i Herleiks historie.

Herleik er 20 somre gammel når vi møter ham for første gang. Så lar forfatteren oss følge ham i omtrent sju år, frem til 1355. År med dramatiske hendelser og store omveltninger både for Herleik og samfunnet rundt ham. Vil du høre mer om Herleik og livet hans, er det bare å følge med her – og glede seg til boka kommer!