"GODSTYVENE" BLIR LYDBOK!

15.12.2023

Av Kristin Garnes

Petrus og jeg bor i et 99 år gammelt trehus med to etasjer og en sokkeletasje i mur. I sokkelen har vi Barytons forlagskontor, der jeg regjerer. 😊 Opprinnelig var det bilverksted her, men den store porten er heldigvis byttet ut med en hyggelig inngangsdør, og innvendig er murveggene isolert og kledd med panel. Gulvet har fått varme i seg, så det er trivelig å sitte her med utsikt mot Nidelva (Trondhjæm, Trondhjæm, at æ reist ifra dæ …) og den nydelige steinbrua fra 1918.

Petrus har inntatt et rom i toppetasjen, der han har innredet skrivestue under skråtaket. Og der sitter han nå for tiden og leser inn «Godstyvene», den andre boka i De Tre Lykter-serien, som lydbok. Det er ikke mange forfattere som leser inn egne bøker, men Petrus leser så levende og har en veldig egnet stemme, så da er det bare å stå på. Når «Godstyvene» blir ferdig, er det bare å fortsette med de to neste.

Men så var det dette med gamle hus, da. De er ikke lydløse! De knirker og knaker, og det er umulig å snike seg lydløst i trappene. Og lydisolering? Ikke i dette huset, nei! I tillegg er det knapt ei dør mellom rommene i hovedetasjen, så alle lyder flyter fritt opp til Petrus. Inn til skrivestua er det ei gammel speildør, men den er veldig tynn. Så derfor, når han leser inn, må jeg altså snike meg rundt så lydløst som det går, unngå de stedene jeg vet det knirker aller verst, og holde meg til ganske lydløse sysler. Altså blir det så som så med julebaksten!

Heldigvis gjelder ikke dette hele tiden, heller ikke hver dag. Lydbokjobbing skjer innimellom språkvask, redaktørarbeid, markedsføring og alt annet som må gjøres for Baryton, og ting som må gjøres med huset.

Men det går fremover med innlesinga, kapittel for kapittel, til tross for trafikkstøy, anleggsarbeid et stykke unna og bytting av takstein rett på andre sida av elva. Utrolig at en mikrofon som skal festes tett ved munnen kan fange opp lyder vi nesten ikke hører! Dermed blir det å lese om igjen, klippe, redigere, klippe, lese, redigere og … Takk til ebokNorden som godtar lange utlån av utstyr!

Uansett, på tross av alt: Det blir lydbok etter hvert, og før det blir det jul! Og du, visste du at lydboka av «Mannen som forsvant», første bok i De Tre Lykter-serien, kan lånes via bibliotek-appen Bookbites? Du kan også høre den på Nextory og kjøpe den i en nettbokhandel. Og vil du høre bare litt, kan du få en smakebit her: Mannen som forsvant - lydbok (litt ned på siden).

Ha en riktig god førjulshelg! Gjerne med lydbok på øret. 😉