DRØMMEN OM ET EGET BIBLIOTEK

20.02.2024

Av Petrus Jensen

Da Kristin og jeg bestemte oss for å lete etter et hus som kunne romme både oss, ei skrivestue og et forlagskontor, sa hun:

«Jeg har alltid drømt om et eget bibliotek. Et rom fullt av bøker og et par gode lesestoler.»

Jeg ble ikke direkte lei meg. Hvilken forfatter ville vel blitt det?

Vi hadde noen bokskap, men mye mer bøker enn det var plass til i dem. Mye krim, og mye annen skjønnlitteratur – fra Bjørnson og Hamsun til Pasternak og Hemingway – men også mye annet: Norge og verden, krig og fred, religion og livssyn, natur og teknologi, foto og kunst …

«Ja, supert!» sa jeg. «Perfekt for oss privat, og et perfekt miljøskapende element når vi gjør alvor av ideen om inspirasjonshelger for skriveglade!»

Biblioteket ble ett av punktene vi skulle huke av på «krav»-lista da vi så etter hus for tre år siden. Så landet vi i det 100 år gamle Fredheim i Åmli. Etter hvert ble bibliotekrommet malt og bokskapene tilpasset det skjeve gulvet og satt på plass. Men lista over ting som skulle gjøres, var veeeldig lang (og er det fortsatt). Innimellom gikk jeg havende med en idé til hjørnehyller som også kunne gi plass til et gammelt stereoanlegg med grammofon. Og nå er endelig det hjørnet ferdig!

Jeg har endelig lært meg å lage Reels-video og har satt sammen en ett-minutts presentasjon av prosjektet. Kanskje finner du noen nyttige tips der …

Min største hobby (ved siden av å lese) er å konstruere og lage ting, fortrinnsvis i tre. Å finne mine egne løsninger. Å måle, tegne, beregne, sage, file, spikre og skru. Så hvis jeg bare får gjøre det i min egen takt, kan jeg nyte hele prosessen. Og så er jeg så heldig som har fått en livskamerat og medarbeider som liker å male.

Nå er over halve «Bibliotek Fredheim» ferdig. Kanskje tar vi oss tid til resten neste vinter …